A freeriders journey

Catski siberië

70%
Comfort
70%
Intensiteit
80%
Avontuur

Catski Siberië

Catski Siberië is een “exotisch” catski freeride avontuur dat niet te vergelijken is met eender welke freeride reis die je ooit zal maken. Als je opzoek bent naar heel wat fun en een toch wel vrij speciale freeride ervaring, dan is dit ongetwijfeld wat je zoekt! We zakken af naar het kleine voormalige mijnbouwersdorpje Priiskovy in een afgelegen uithoek van Siberië. Gelegen nabij de Kuznetskiy Alatau mountains, is Priiskovy uitgegroeid tot een ultieme freeride en poeder bestemming.

Er heerst een speciale sfeer van desolaatheid en vergane glorie, maar dat is wat het juist maakt tot het freeride paradijs dat het vandaag is!  Bovendien is het één van de weinige plaatsen ter wereld waar al behoorlijk wat sneeuw valt vanaf half oktober en waar je soms zelfs tot in juni nog kan freeriden! Geen wonder dat verschillende proriders naar hier afzakken voor hun préseason warm-up. Kortom het is een unieke en rauwe beleving. 

Het gebied

De desolaatheid en het ruwe Russisch/Siberische karakter op deze catski Siberië zorgen voor een unieke freeride beleving.

De Kuznetskiy Alatau mountains zijn niet hoog, maar dat is helemaal niet nodig! De freeride is namelijk fenomenaal. Pieken variëren van 1300m tot 1657m hoogte. Het dorp waar we verblijven ligt op 800m hoogte. De verticale hoogtemeters per lijn bedragen 300 à 400m, of meer afhankelijk van de locatie. De steilheid van de bergflanken varieert tussen de 15 en 51°. De lengte van één run is meestal tussen de 700m en 1500m lang. De hellingen zelf zijn gevarieerd gaande van natuurlijke amfitheaters en valleien, tot couloires en open vlakten. De begroeiing is beperkt met hier en daar wat rotsformaties waardoor je vrij open runs hebt. 

We doen gemiddeld 6 tot 10 runs per dag, goed voor 3000+ verticale hoogtemeters per dag. Alles hangt natuurlijk af van het weer, sneeuwcondities, afstand tot de beste bergen en het niveau van de groep. Zo staat het huidige record bijvoorbeeld op 6094 verticale hoogtemeters!

CIA

Comfort 70%: je slaapt in basic maar gezellige accommodatie voorzien van alle nodige comfort.

Intensiteit 70%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een basisconditie vereist is. Dit wil zeggen dat je ca. 1x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent.

Avontuur 80%: Vanuit een bepaalde uitvalsbasis, verken je ongerepte gebieden en gebruik je de natuur als jouw speeltuin.

CATSKI SIBERIË

 • Editie 1: 13/11/2021 – 21/11/2021
 • min. 8 personen – max 12 personen (*)
 • 1825 € per persoon

INDIVIDUEEL/PRIVE

 • PERIODE op aanvraag
 • PRIJS afhankelijk van aantal personen

(*) gaat pas door vanaf er 8 personen zijn ingeschreven. 

INCLUSIEF

 • 7 overnachtingen
 • 3 maaltijden / dag*
 • Gecertificeerde Engels sprekende lokale gidsen
 • 1 Nederlandstalige Oostenrijks ‘Staatlich Geprüfter’ ski- en snowboardleraar en  “snowboardführer” Irian Van Helfteren (ook bekend van de Freeride World Tour).
 • Transport van en naar luchthaven in Siberië
 • Transport ter plaatse 
 • 3000+ verticale meters / dag (afhankelijk van weersomstandigheden)
 • 5 dagen snowcat freeride 
 • Lawineveiligheidsmateriaal (lawinepieper, sonde en schop)
 • Lawinecursus voor vertrek

*lunch op de reisdag heen van Krasnojarsk naar Priiskovy, en op de reisdag terug van Priiskovy naar Krasnojarsk is niet inbegrepen.

EXCLUSIEF

 • Vluchten (wel op aanvraag)
 • Rugzak met airbag. Airbag is niet verplicht maar wel sterk aangeraden.
 • Reisverzekering met extra off-piste verzekering (verplicht) (mogelijk op aanvraag)
 • Annulatieverzekering (mogelijk op aanvraag)
 • Ski- en snowboardmateriaal
 • Drank
 • Persoonlijke uitgaven 
 

Dag 1 & 2

Op de eerste dag van onze catski Siberië vliegen we vanaf België of Nederland via Moskou naar Krasnojarsk. We vertrekken op dag 1 (bvb zaterdag) en zullen pas op dag 2 (bvb zondagochtend) in Krasnojarsk toekomen, waar we worden opgewacht door onze lokale gids die ons vervolgens naar Priiskovy zal brengen. De rit naar Priiskovy is nog eens 6 à 8u rijden, met verschillende stops onderweg, waardoor we op dag 2 (bvb zondagavond) pas op onze definitieve bestemming arriveren. Hier krijgt iedereen de tijd om zich te installeren waarna een volledige briefing volgt en we een duidelijk zicht krijgen op het verder verloop van de week.

Dag 3, 4, 5, 6 & 7 

De volgende 5 dagen genieten we ten volle van een goedgevuld catski programma in de prachtige Siberische wildernis. Na een goedgevulde catski dag is er de mogelijkheid om te genieten van de sauna en/of furako (Japanse hottub), om iets te drinken in de bar of om een feestje te bouwen in de nabijgelegen “mini nachtlub”

Dag 8

Na 5 dagen freeriden en een welverdiend afscheidsfeest rijden we na het ontbijt terug naar Krasnojarsk. Hier gaan we uit eten in de stad en brengen we onze laatste nacht door op Russische bodem. De volgende dag vliegen we al heel vroeg in de ochtend terug naar huis.

Dag 9

Deze laatste dag (bvb zondag) worden we afgezet op de luchthaven en vliegen we terug naar huis met een karrenvracht aan herinneringen aan dit onvergetelijk catski Siberië freeride avontuur. Omwille van het tijdsverschil arriveren we dezelfde middag al terug thuis.

Priiskovy

Onze thuisbasis voor de catski Siberië is het oude mijnbouwersdorp Priiskovy, waar we verblijven in een tot hotel omgebouwd voormalig Siberisch ziekenhuis. Je zal meteen hartelijk onthaald worden met ondermeer een shotje lokale sterke drank. De authenticiteit en charme van deze unieke verblijfplaats zet meteen de toon. Hoewel het verre van een luxueus 5 sterrenhotel staat, is het basic maar wel gezellig, warm, comfortabel en uitnodigend. Bovendien is het een exacte weergave van het authentieke Siberië en de perfecte uitvalsbasis voor een week in de Russische wildernis.  

De kamers zijn comfortabele tweepersoonskamers, met gedeelde badkamers op elke verdieping. Er is ook een bar, lounge met open haard, Japanse hottub, sauna, game room, mini nachtclub en droogruimte om er voor te zorgen dat alles de volgende dag terug warm en droog is. 

Er geldt een geluidsbeleid met stilte tussen 23u savonds en 7u sochtends zodat iedereen kan genieten van een rustige nacht. Feestbeesten kunnen dan verhuizen naar de mini-club waar ze naar hartelust hun beer kunnen uitlaten.

Gidsen

Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit. De gidsen waarmee we samenwerken hebben dan ook de nodige ervaring als berggids, beschikken over de nodige lokale en internationale certificaties, nemen op regelmatige basis deel aan veiligheidscursussen en zijn doorwinterde freeriders. Iedere catski groep zal begeleid worden door 2 gidsen. De ene gids trekt de kop terwijl de andere achteraan blijft. Op deze manier behouden we een overzicht over de volledige groep.

Daarnaast nemen we ook onze eigen Nederlandstalige gids Irian Van Helfteren mee. Irian is een Oostenrijks ‘Staatlich Geprüfter’ ski- en snowboardleraar en  “snowboardführer” die dus off-piste en backcountry mag gidsen. Sinds 2003 leefde hij in de Alpen, gidste hij in verschillende landen over heel de wereld, en deed hij mee aan downhill en big mountain competities waaronder de Freeride World Tour. Hij beschikt met andere woorden over  de vereiste expertise rond lawine safety.

Veiligheidsmateriaal

Voor iedere deelnemer is veiligheidsmateriaal waaronder  lawine pieper, schop en sonde voorzien. Als rugzak adviseren we een airbag. Een airbag is niet voorzien, als je dit wil dan moet je deze dus zelf meenemen. Een airbag is niet verplicht maar wel sterk aangeraden.

Verzekeringen

Tot slot vragen wij van iedere deelnemer een bewijs van afsluiting van een reisverzekering specifiek gericht op off-piste skiën- en snowboarden voor de volledige periode van de reis. Een voorbeeld hiervan is de kortlopende reisverzekering met wintersport-/bijzondere wintersportdekking bij Allianz of KBF. Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn! Indien gewenst helpen wij jou bij het vinden van een correcte verzekering.

Lawinecursus

Ieder jaar organiseren wij een gratis en verplichte lawinecursus voor al onze deelnemers aan de winterreizen. Deze cursus bestaat uit 2u theorie en 2u praktijk. Dit om er voor te zorgen dat iedereen beschikt over de basiskennis inzake lawine safety.

CATSKI SIBERIË

Catski Siberië is geschikt voor iedere off-piste skiër of snowboarder, gaande van gemiddelde tot ervaren freeriders. Ook skiërs en snowboarders die over een zeer goed on-piste niveau beschikken met een beperkte off-piste ervaring, maar met een gezonde dosis doorzettingsvermogen en durf zijn welkom op deze reis. 

Voel je je nog niet 100% zeker in de bergen? Ondervind je nog moeilijkheden op doorsnee rode en zwarte pistes? Dan raden we je aan om nog even te wachten om deze reis te boeken tot je over het juiste on-piste niveau beschikt, waarna je dan eerst één van onze  freeride camps kan boeken in Oostenrijk waarbij we je op een veilige manier laten kennismaken met backcountry freeride!