Expeditie Elbrus

Rusland

60%
Comfort
90%
Intensiteit
100%
Avontuur

Expeditie Elbrus

Expeditie Elbrus is een uitdagende en grensverleggende expeditie naar de Westelijke top van Mt Elbrus. Een avontuur dat we slechts éénmalig zullen aanbieden en dat je dus enkel dit jaar kan boeken. Samen met Sofie Lenaerts, Stef Maginelle en lokale gidsen trekken we naar het dak van Europa via een adembenemende alternatieve route en in expeditie stijl.

Elbrus behoort tot de “Seven Summits” en is daardoor aardig gecommercialiseerd, in die mate zelfs dat de top aangeboden wordt via de zuidelijke route, gebruikmakend van skiliften en snowcats. Wij beklimmen deze stratovulkaan dan ook op een totaal andere manier, via de “less travelled” paden. We starten de trekking op een Oostelijke route, waarna we op 3700m hoogte traverseren naar de Noordzijde om uiteindelijk de West-Summit (hoogste top) te beklimmen met een hoogte van 5642m. En dit doen we volledig autonoom. Met andere woorden, we starten onze beklimming met volledige bepakking aan de voet van Mt Elbrus. Tenten, eten, gas, slaapmateriaal, kledij, alles dient persoonlijk te worden gedragen.

Elbrus kan een walk in the park zijn: een straight forward helling van 30°, maakt deze beklimming tot een F-PD route. De hoogte en het weer kunnen de expeditie echter  in een ware nachtmerrie omtoveren. Koude, sneeuwstormen, hoogteziekte,… vormen de uitdaging op deze berg. 

Voorbereidingsprogramma

We ontwikkelden deze unieke Expeditie Elbrus formule, inclusief voorbereidingsprogramma, in samenwerking met Sofie Lenaerts en Fisiotics. Deze expeditie is haalbaar voor iedere sportieve reiziger die in goede conditie verkeert. Aan de hand van het voorbereidingsprogramma leer je de groep kennen en word je zowel fysiek als mentaal klaargestoomd voor een intense maar onvergetelijke expeditie Elbrus. Meer info kan je terugvinden onder de tap “voorbereiding”.

CIA

Comfort 60%: Je slaapt doorgaans in trekkingtenten, weg van de buitenwereld. Je gaat maw volledig off grid.

Intensiteit 90%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een goede conditie vereist is. Dit wil zeggen dat je minstens 2x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent. De lage graad aan comfort en de factor hoogte zorgen er voor dat deze reis intens is. 

Avontuur 100%: Je trekt rond in de ongerepte wildernis, met de hulp van lokale gidsen voorzie je in de basisbehoeften om te leven met een minimum aan comfort.

Expeditie Elbrus

 • 01/07/2022 – 10/07/2022
 • € 2595 per persoon
 • Minimum 8 en maximum 13 personen(*)

 • Inschrijven kan tem 31/12/2021
 • Start voorbereidingsprogramma: Februari 2022

(*) Expeditie Elbrus gaat pas door vanaf er minimum 8 personen zijn ingeschreven. 

INCLUSIEF

 • Lokale Engelstalige gidsen
  • Ratio 1:5
 • Transport ter plaatse
 • Excursiemateriaal (tenten, kook- en keukenmateriaal, etc)
 • 3 maaltijden per dag
  • Enkel het afsluitend diner de laatste avond is niet inclusief
 • Voorbereidingsprogramma & screening bij Fisiotics (zie tap voorbereiding voor meer info)
 • Overnachtingen op basis van tweepersoonstenten en tweepersoonskamers 
 • Internationale vluchten heen- en terug
 • Begeleiding door Sofie Lenaerts & Stef Maginelle
 • Alle permits en toegangsgelden
 • Algemene EHBO
 • Briefing op bestemming
 • Uitnodiging voor het verkrijgen van een visum

EXCLUSIEF

 • Persoonlijk trekking- en expeditiemateriaal
 • Slaapzak & matje 
 • Diner de laatste avond
 • Visum
 • Reisverzekering (Verplicht! zie tab “veiligheid”)
 • Annulatieverzekering (aangeraden)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooi

Expeditie Elbrus

De hoogste berg van Europa, Mt Elbrus, is een stratovulkaan met 2 toppen (een Oostelijke- en Westelijke top), waarvan er eentje behoort tot de befaamde “Seven Summits“. Beide pieken maakten ooit deel uit van een enorme krater die minstens 1000m hoger was dan de huidige toppen van Elbrus. Honderdduizenden jaren geleden vernietigde een krachtige explosie de top van Elbrus en werden twee koepelvormige toppen gecreëerd met daartussen een diep zadel. De Westelijke top (5642m) is  21m hoger dan de Oostelijke top (5621m). Dit klein hoogteverschil zorgt er echter voor dat de West-top de meest begeerde en beklommen top is van de twee. Dit zorgt ervoor dat voornamelijk de Zuidroute zeer druk kan zijn in het piekseizoen.

Om de drukte te vermijden kozen wij voor een alternatieve Oostelijke route naar de top. Weg van het massatoerisme en in ware expeditiestijl. De Oostelijke route biedt nog steeds een authentieke ervaring en beleving. Elbrus beklimmen vanuit het Oosten is de way to go voor iedere bergliefhebber. Dit is de perfecte route voor wie opzoek is naar een pure beleving, rust, de mogelijkheid om nagenoeg alleen te zijn met de berg, obstakels te overwinnen en om een één op één confrontatie aan te gaan met de berg, zonder het gebruik van kabelbanen en berghutten. Alles op eigen kracht, vanaf de voet, tot aan de top.

Dag 1: Vlucht
Op de eerste dag vliegen we naar Mineralnye Vody waar we ‘s nachts pas zullen toekomen. We worden opgepikt op de luchthaven en rijden naar een nabijgelegen hotel om de nacht door te brengen.

Dag 2: Voorbereiding
Na het ontbijt rijden we ca. 4u naar ons hotel in Baksan Valley. Na de lunch is het tijd voor een algemene briefing, het pakken van de rugzakken en het verdelen van al het expeditie materiaal.

Dag 3: Start trekking, Irik Chat Valley (2700m)
Tijd om erin te vliegen! Na een korte transfer naar de Irik Chat Valley, het startpunt van de trekking, starten we onze Oostelijke route en slaan we ons kamp op, in het gras, op 2700m hoogte. 

Dag 4: Trekking dag 2, Irik Pass (3700m)
We zetten onze expeditie verder richting Irik Pass. We stijgen vandaag 1000m en slaan ons kamp op, op 3700m hoogte tussen de rotsen. 

Dag 5: Trekking dag 3, Jinkauginkez glacier plateau (3700m)
Vandaag traverseren we naar de Noordzijde van Elbrus. We steken de Jinkauginkez glacier plateau over en zetten ons kamp op in het Noord-Oosten, op 3700m hoogte, tussen de rotsen. 

Dag 6: Trekking dag 4, Lentz Rock (4600m)
We beklimmen de besneeuwde hellingen van Mt Elbrus richting ons hoogtekamp, Lentz Rock. We overnachten op 4600m hoogte op rotsige ondergrond. 

Dag 7: Trekking dag 5, West-Summit (5642m)
Vandaag is het D-day en wagen we ons aan een poging om de top van Mt. Elbrus te bereiken! We klimmen via het zadel tussen de Oost- en West piek naar de hoger gelegen Westelijke top met een hoogte van 5642m. Vervolgens dalen we af langs de Noordzijde naar het “Noordelijk Kamp 3” gelegen op 3800m hoogte. 

Dag 8: Reserve dag high camp, (4600m)
Om onze kansen op het bereiken van de top te vergroten, hebben we 1 reservedag ingepland in high camp Lentz Rock. 

Dag 9: Trekking dag 6, Emmanuel Site (2700m)
Onze laatste trekking dag dalen we af richting Emmanuel Site. Eens aangekomen aan de voet van Mt Elbrus worden we naar ons hotel in Mineralnye Vody gebracht. Hier zijn jullie vrij om onmiddellijk het bed in te kruipen of om de reis af te sluiten met een uitgebreid diner in de stad. 

Dag 10: Naar huis
We worden opgepikt na het ontbijt en vervolgens afgezet op de luchthaven. Na een onvergetelijke expeditie Elbrus, wacht ons enkel nog de vlucht naar huis.

Let op: Het gaat hier om een zeer avontuurlijke reis waarbij we afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Wijzigingen in bovenstaand programma zijn dus mogelijk afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.

Expeditie Elbrus

Een unicum inbegrepen in onze pakketprijs is het voorbereidingsprogramma onder leiding van Stef Maginelle.

Start voorbereidingsprogramma
Het voorbereidingstraject zal starten ca. februari 2022   en duurt tot het vertrek van expeditie Elbrus in juli. Hiervoor werken we samen met Fisiotics (www.fisiotics.be), Frederik Wouterslaan 21 te Kampenhout. Training en screening worden uitgevoerd door Stef Maginelle ( beklom Everest 8848m, Gasherbrum I 8069m en Gasherbrum II 8035m, Foresummit Broad Peak 8035m ).

Inhoud
– Inspanningstest, Fit-screening en trainingsadvies: alles begint met de Fit-screening om te zien welke de sterke & de zwakkere punten zijn van elke deelnemer. Deze screening test zowel de cardiovasculaire conditie, de corestability en de spierkracht. Op basis van deze resultaten volgt een gericht trainingsadvies.

– Workshop en infosessie: aangezien we goed voorbereid willen vertrekken op deze reis voorzien we een workshop en infosessie. Tijdens de workshop en infosessie krijgt u advies over de voorbereiding & trainingen, gaan we meer praktisch gericht uitleg geven over materiaal, gezondheid & reisinfo.

-Groepstraining: Omdat een groepsgeest in een gezond lichaam past, voorzien we maandelijks een groepstraining aangepast aan het beoogde doel. We houden rekening met de mogelijke corona-maatregelen en zullen daarom de nodige flexibiliteit aan de dag leggen.

-Hypoxietraining: Om onze slaagkansen nog te verhogen gaan we ons lichaam voorbereiden op inspanningen op hoogte. Door te trainen met verminderde zuurstof, en zo de condities op hoogte te simuleren, kunnen onze spieren al wennen aan het leveren van energie bij verminderde zuurstof. Op deze manier verkleinen we de nodige acclimatisatieperiode, en verhoogt ook meteen onze slaagkans!

-Krachttraining: Aangezien de expeditie volledig autonoom verloopt, is het belangrijk dat ons lichaam ook krachtig genoeg is om langdurig te kunnen trekken met volle bepakking.

Inclusief
– Inspanningstest & FIT screening
– Trainingsadvies
– Workshop & infosessie
– 4 à 5 groepstrainingen
– 8 hypoxietrainingen
– 5 krachttrainingen online

Hotels & trekking tenten

In Mineralnye Vody en in Baksan Valley verblijven we in een 3* hotel. Gedurende de trekking zelf overnachten we in trekkingtenten. Zowel de hotelkamers als de trekkingtenten zijn op basis van twee personen. Eénpersoonskamers zijn mogelijk, mits het betalen van een extra toeslag. 

Gidsen

Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit. De lokale gidsen waarmee we samenwerken zijn voorzien van de nodige kwalificaties en beschikken over een uitermate goede kennis van het gebied en de vereiste expertise om dit soort trektochten en expedities te begeleiden.

Verzekeringen

Tot slot vragen wij iedere deelnemer om een reisverzekering af te sluiten voor de volledige periode van de reis. Deze reisverzekering is verplicht!

Verzekering trekking (onder 6000m): Een voorbeeld hiervan is de kortlopende reisverzekering bij Allianz of de verzekering van NKBV of KBF. Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn. Indien gewenst adviseren wij jou over  het correct afsluiten van de nodige verzekering.