In het spoor van Jan Baalsrud

Noorwegen

60%
Comfort
90%
Intensiteit
100%
Avontuur

Noorwegen

“In het spoor van Jan Baalsrud” neemt je mee doorheen prachtige Noorse landschappen, op één van de meest ongelooflijke ontsnappingspogingen doorheen Noorwegen gedurende de tweede wereldoorlog. Dit is een avontuurlijke reis met de grote “A”. Niet alleen word je ondergedompeld in één van de meest iconische en ongelooflijke survival verhalen uit de Noorse geschiedenis, je treedt effectief in de voetsporen van Jan Baalsrud.

Te voet, per kajak en per fiets leggen we in 10 dagen de route af waar de Noorse militair Jan Baalsrud in 1943 ongeveer 2 maand over deed in een poging om, als enige overlevende van Operation Martin, vanuit Noorwegen het neutrale Zweden te bereiken.  

Treed in het spoor van “the man that never gave up” op een waanzinnig avontuur doorheen de Noorse wildernis, langsheen historische mijlpalen, op een ultieme tocht naar vrijheid.

CIA

Comfort 60%: Je slaapt doorgaans in tenten, onder de blote hemel of in hutten zonder voorzieningen. Je gaat maw volledig off grid.

Intensiteit 90%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een goede conditie vereist is. Dit wil zeggen dat je minstens 2x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent. De lage graad aan comfort zorgt er voor dat deze reis net dat tikkeltje intenser is.

Avontuur 100%: Je trekt rond in de ongerepte wildernis, voorziet zelf je eten en dergelijke meer en  weet te overleven met een minimum aan comfort.

NOORWEGEN

 • 18/08/2021 – 29/08/2021
 • Minimum 5 en maximum 6 personen! (*)
 • 1395 € per persoon

INDIVIDUEEL/PRIVE

 • PERIODE op aanvraag
 • AANTAL op aanvraag
 • KOSTPRIJS op aanvraag

(*) Gaat pas door vanaf wanneer er minimum 5 personen zijn ingeschreven. Bij grote interesse is ook een groep van minimum 10, maximum 12 personen mogelijk.

INCLUSIEF

 • 1 Nederlandstalige lokale gids
 • Transport ter plaatse
 • Materiaal zeekajak
 • Materiaal fietstocht
 • 1 bommetje Campingaz pp (exclusief kop)
 • Welkom diner op de dag van aankomst plus ontbijt op de volgende dag
 • Afscheid diner op de laatste avond plus ontbijt op de dag van vertrek
 • Back-up transport voor materiaal en bagage gedurende de hele reis
 • 1 overnachting in een gezellige cabin op de laatste avond
 • 10 overnachtingen in de wildernis (kampeermateriaal zelf te voorzien)

EXCLUSIEF

 • Vluchten heen- en terug Tromso Noorwegen (wel op aanvraag)
 • Maaltijden (behalve de 1ste en de laatste avond en ochtend)
 • Reisverzekering
 • Annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven
 • Kampeermateriaal

Dag 1

De reis

Op de eerste dag vlieg je naar Tromso (Noorwegen) waar je wordt opgewacht door onze lokale gids. Afhankelijk van de verschillende aankomsttijden van de deelnemers is er tijd om eerst nog even te genieten van het stadscentrum tot wanneer iedereen ter plaatse is.

We vliegen er direct in en rijden naar de plek waar het allemaal begon: het eiland Rebbenesoya.  Afhankelijk van hoeveel licht er ons nog rest, slaan we hier een eerste maal het kamp op of maken we voor de eerste maal kennis met onze zee kajaks. Ook weer afhankelijk van het licht maken we ofwel deze avond ofwel de volgende ochtend de oversteek naar Hersoya, de eerste “stop” van Jan Baalsrud op zijn elle lange tocht naar vrijheid.

Hoe het geschiedde

29 maart 1943 werd de vissersboot “Brattholm”, met aan boord 100 kg explosieven en 12 Noren waaronder 4 verzetsstrijders van “Kompani Linge” en 8 bemanningsleden, ontdekt door het Duitse leger. De “Brattholm” had als doel het vernietigen van een Duitse controletoren op het vliegveld in Bardufoss Noorwegen. De 12 Noren brachten hun eigen schip tot ontploffing en probeerden te vluchten in een klein bootje dat door het Duitse leger tot zinken werd gebracht. Vervolgens zwommen de 12 mannen doorheen het ijskoude water naar de kust van Rebbenesoya. 3 van hen werden neergeschoten, 8 werden gevangen genomen en later geëxecuteerd in Tromso. Enkel Jan Baalsrud wist te ontsnappen. Hij doodde een Duitse officier en zwom vervolgens naar het nabijgelegen eiland Hersoya waar hij werd opgevangen in de -intussen verlaten- Haugland farm.

Dag 2 tem 11

De reis

Deze dagen leggen we het wondermooie traject af dat ongeveer gelijk loopt met dat van Jan Baalsrud. Hier en daar wijken we af van de originele route via mooiere omwegen. 4 van de 10 effectieve reisdagen maken we gebruik van zeekajaks, al dan niet in combinatie met hikes. De overige 6 dagen hiken we en maken we af en toe gebruik van de fiets om intussen geasfalteerde stukken te overbruggen. Overnachten doen we in tenten in de Noorse wildernis en onderweg koken we steeds ons eigen potje. Fysieke uitdagingen en survival in een prachtig decor staan met andere woorden centraal op deze reis.

Van Hersoya trekken we via Ringvassoya en Tromso over de Lyngen Alps richting Furuflaten. Vervolgens steken we het fjord over tot aan “hotel Savoy”. Daarna trekken we verder richting, en doorheen de Manndalen vallei waar we opzoek gaan naar Baalsrudhula. Tot slot volgt de laatste etappe doorheen Noorwegen, helemaal tot in Finland, waar we de reis afsluiten in een gezellige cabin vlakbij de Noorse en Zweedse grens.

Hoe het geschiedde

Met hulp van de lokale bevolking zette Jan Baalsrud zijn tocht naar vrijheid verder richting de Lyngen Alps, waar hij in een lawine terechtkwam en verdwaald raakte in een sneeuwstorm. Uiteindelijk vond hij onderdak op een hooizolder in een schuur vlak boven Furuflaten. Deze schuur staat er nog steeds. Vervolgens werd hij op 12 april door de eigenaars van de schuur naar een kleine basic cabin aan de overzijde van het nabijgelegen fjord gebracht.  Deze cabin kreeg de ironische naam “Hotel Savoy”. Tot op vandaag is er geen bewijs wat er hier allemaal heeft plaatsgevonden. Hij zou er zijn grote teen hebben afgesneden met zijn zakmes uit angst dat zijn door vrieswonden geïnfecteerde teen gangreen zou verspreiden over zijn hele voet.

Enige tijd later werd hij door enkele Noren op een brancard naar Manndalen gebracht, waar hij in een rotsspleet werd verstopt in afwachting van een volgende pick-up richting Finland. Door een samenloop van omstandigheden zou hij hier maar liefst 27 dagen hebben doorgebracht. Hier amputeerde hij eigenhandig al zijn andere tenen, een actie die uiteindelijk zijn beide voeten kon redden.

Jan Baalsrud werd tot slot zwaar gewond op een brancard vervoerd doorheen het laatste stukje Noorwegen tot aan de grens met Finland. Daar werd hij door Sami opgevangen die hem met behulp van een slee en rendieren doorheen Finland en uiteindelijk tot over de Zweedse grens transporteerden.

Dag 12

De reis

Deze laatste dag rijden we terug naar Tromso en word je afgezet op de luchthaven. Vervolgens  vlieg je terug naar huis met een rugzak boordevol herinneringen aan dit fantastisch avontuur doorheen Noorwegen.

Hoe het geschiedde

In het veilige en neutrale Zweden werd Jan overgevlogen naar Boden waar hij 7 maand in het ziekenhuis verbleef. Hij ontving nadien de onderscheidingen “Orde van het Britse Rijk” &  de “St. Olav’s medal with Oak Branch”. Hij overleed 30 december 1988 op 71 jarige leeftijd.

De Noorse Wildernis

Gedurende de hele reis genieten we van het Allemansrecht in Noorwegen en kamperen we in de Noorse wildernis. Kampeermateriaal waaronder tenten, slaapzakken, matjes etc. dienen door de deelnemers zelf voorzien te worden. Je slaapt dus in jouw eigen tent. Enkel de laatste avond sluiten we af in een comfortabel bed in een gezellige cabin in Finland vlakbij de Noorse en Zweedse grens.

Gidsen

Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit. De gids waarmee we samenwerken is een Belg die al enkele jaren in Noorwegen woont. Hij is een ervaren zee kajakker, klimmer, alpinist en mountainbiker en beschikt over een uitermate goede kennis van het gebied en de vereiste expertise om dit soort tochten te begeleiden.

Verzekeringen

Tot slot vragen wij iedere deelnemer om een reisverzekering af te sluiten voor de volledige periode van de reis. Een voorbeeld hiervan is de kortlopende reisverzekering bij Allianz of KBF. Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn. Indien gewenst adviseren wij jou over  het correct afsluiten van de nodige verzekering.