Kilimanjaro Beklimming

Tanzania

60%
Comfort
90%
Intensiteit
100%
Avontuur

Kilimanjaro Beklimming

Kilimanjaro beklimming is een adembenemende trektocht naar het dak van Afrika. De top van de hoogste alleenstaande berg ter wereld en de op één na hoogste vulkaan ter wereld. Je doorkruist tropisch regenwoud & toendra’s en eindigt tussen sneeuw en ijs op een trektocht waarvoor wij opzoek gingen naar de meest originele, en mooiste route op één van de Seven Summits. Bovendien sluiten we deze onvergetelijke ervaring af met 2 safari dagen. Eentje in Tarangire en eentje in Ngorongoro Crater.

De top van de Kilimanjaro bestaat uit 3 uitgedoofde vulkanen Kibo (5895 meter), Mawenzi (5149 meter) en Shira (3962 meter). Wij beklimmen de hoogste van de drie, Kibo, met als hoogste punt Uhuru Peak. Er zijn in totaal 7 verschillende routes op de Kilimanjaro maar er zijn er maar drie die werkelijk naar de top leiden. Wij kozen voor een combinatie van twee verschillende routes. We beklimmen Kilimanjaro namelijk via de Noordzijde om vervolgens langs de Zuid-Oost kant weer af te dalen.

Voorbereidingsprogramma

Hoewel de Kilimanjaro vrij straight forward is en je dus geen ervaring of techniek moet hebben, verhoogt de juiste voorbereiding jouw slaagkans op het bereiken van de top aanzienlijk! Vooral hoogteziekte is een belangrijke spelbreker op de Kilimanjaro. Vergeet immers niet dat je nog steeds een berg van 5895m hoog zal beklimmen! Deze beklimming bieden wij dan ook aan inclusief voorbereidingsprogramma, in samenwerking met Sofie Lenaerts en Fisiotics.

Kilimanjaro beklimming is haalbaar voor iedere sportieve reiziger die in goede conditie verkeert. Aan de hand van het voorbereidingsprogramma leer je de groep kennen en word je zowel fysiek als mentaal klaargestoomd voor deze fenomenale trekking, waarbij je jezelf zal overstijgen. Zie tap “voorbereiding” voor meer info.

CIA

Comfort 60%: Je slaapt doorgaans in trekkingtenten, weg van de buitenwereld. Je gaat maw volledig off grid.

Intensiteit 90%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een goede conditie vereist is. Dit wil zeggen dat je minstens 2x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent. De lage graad aan comfort en de factor hoogte zorgen er voor dat deze reis intens is. 

Avontuur 100%: Je trekt rond in de ongerepte wildernis, met de hulp van lokale gidsen en dragers voorzie je in de basisbehoeften om te leven met een minimum aan comfort.

Kilimanjaro Beklimming

 • 11/08/2023 – 22/08/2023 
 • € 2995 per persoon
 • Minimum 4 en maximum 16 personen(*)

(*) Beklimming gaat pas door vanaf er minimum 4 personen zijn ingeschreven. Vanaf er 12 personen zijn ingeschreven reist er een begeleider mee vanuit België.

INCLUSIEF

 • Lokale Engelstalige gidsen
 • Transport ter plaatse
 • Dragers (max. 20kg)
 • Kookploeg
 • Excursiemateriaal (tenten, kook- en keukenmateriaal, etc)
 • Alle maaltijden
 • 2 safari’s
  • Tarangire
  • Ngorongoro
 • Voorbereidingsprogramma bij Fisiotics (zie tap voorbereiding voor meer info)
 • Overnachtingen op basis van tweepersoonstenten en tweepersoonskamers  
 • 1 Wildlinger reisbegeleider (vanaf 12 deelnemers)
 • Permits & Park fees
 • Algemene EHBO
 • Briefing op bestemming

EXCLUSIEF

 • Internationale vluchten heen- en terug (wel op aanvraag)
 • Persoonlijk trekking en/of klimmateriaal
 • Slaapzak & matje
 • Visum
 • Reisverzekering (Verplicht! zie tab “veiligheid”)
 • Annulatieverzekering (aangeraden)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooi

Kilimanjaro Beklimming

We beklimmen de Kilimanjaro via de Rongai route, aangezien dit de enige route is die de top benadert vanuit het Noorden, en we dalen af via de Marangu route aan de Zuid-Oost kant. Door twee verschillende routes te nemen, geniet je nog meer van de afwisselende landschappen. Bovendien is de Rongai route de enige waar je tijdens de eerste dag nog veel kans hebt om wildlife te spotten. Daarnaast is het ook de minst drukke route aangezien het tamelijk ver rijden is naar het startpunt van de trektocht.

De beklimming is een 7 daagse trip met overnachting in tenten. Het gemeenschappelijk en persoonlijk materiaal wordt door de lokale bevolking gedragen. De route stijgt geleidelijk en aangezien meerdere lokale gidsen de groep vergezellen, kan ieder zijn eigen tempo volgen. 

Tot slot sluiten we de reis af met 2 safari’s in het prachtige Tarangire en Ngorongoro Crater park.

Dag 1: Vlucht
Op de eerste dag vliegen we naar Kilimanjaro airport (Tanzania) waar we de volgende ochtend pas zullen toekomen.

Dag 2: Aankomst Kilimanjaro airport
We komen ‘s ochtends aan in Kilimanjaro airport, worden opgepikt en naar ons hotel gebracht in Moshi. Hier kunnen we uitrusten van de lange vlucht, ontmoeten we onze gidsen en brengen we alles in gereedheid voor de beklimming van Kilimanjaro.

Dag 3: Trekking dag 1: Rongai Gate & First Cave Camp (2600m)
We rijden ongeveer 3,5u naar de noordelijke flanken van de Kilimanjaro, vlakbij de grens met Kenia. Hier komen we aan in het kleine dorpje Rongai gate, het startpunt van onze beklimming. De tocht brengt ons langs akkers en pijnboombossen met een rijke fauna en flora. Met wat geluk zien we de luidruchtige “Black & White Colubus”-apen. Vervolgens stappen we de Moorlands binnen, een brede vegetatiezone met reusachtige heideplanten. Dit stuk van de tocht biedt prachtige vergezichten op de uitgestrekte Keniaanse vlakten, de thuisbasis van de Masai. Vervolgens klimmen we verder tot 2600 m hoogte, waar het eerste kamp gelegen is. We wandelen ongeveer 3 à 4u.

Dag 4: Trekking dag 2: Kikelewa Caves (3600m)
We volgen het pad omhoog naar “second cave” waar we zicht hebben op de hogerop gelegen gletsjers. Even verder krijgen we zicht op de bizar gevormde Mawenzi Peak. Vervolgens gaan we verder tot aan de Kikelewa Caves, gelegen op 3600 m. Hier slaan we ons kamp op na 6u wandelen.

Dag 5: Trekking dag 3: Mawenzi Tarn Camp (4330m)
Het doel van vandaag is de Mawenzi Tarn op 4330 meter. De afstand die we afleggen is niet zo groot (3 à 4u wandelen), maar de paden zijn steiler dan de voorbije dagen en ook de lucht wordt ijler. Het pad leidt door hellingen met lavapuin en de vegetatie wordt alsmaar schaarser. Bij aankomst in Mawenzi Tarn is er geen vegetatie meer. De rest van de dag kunnen we rondwandelen aan het kamp om te acclimatiseren of te rusten. Ons kamp ligt onder Mawenzi Peak en biedt een prachtig zicht op Mawenzi en Kibo.

Dag 6: Trekking dag 4: acclimatisatie dag (4330m)
Vandaag is een acclimatisatiedag. Dat wil zeggen dat we hogerop wandelen om dan terug te keren en de nacht opnieuw door te brengen in Mawenzi Tarn Camp. 

Dag 7: Trekking dag 5: Kibo Camp (4750m)

Na het ontbijt gaat de tocht verder doorheen een maanlandschap, richting Kibo Camp (4750m). We trekken 5 à 6u  tussen twee toppen door, nl de Mawenzi (5149m) en de Kibo (5895m). De rest van de dag gebruiken we om uit te rusten. Na het avondmaal kruipen we vroeg onder de wol zodat we goed uitgerust zijn om ’s anderendaags een poging te wagen naar de top.

Dag 8: Trekking dag 6: Uhuru Peak (5895m)
’s Nachts vangen we de klim aan naar de met sneeuw en ijs bedekte top van de Kilimanjaro. We wandelen de volgende 6u met behulp van onze hoofd/zaklampen. De klim naar de rand van de krater is de meest uitdagende van de hele Kilimanjaro beklimming. We stappen op een steil pad, over het vulkanisch gesteente tot aan de kraterrand van Gillman’s Point, gelegen op 5685 m. Het stappen in het donker en de ijle lucht maken het klimmen zwaar en verplichten ons regelmatig om halt te houden en op adem te komen. Aangekomen bij Gillman’s Point worden onze inspanningen reeds beloond met een prachtig zicht op de gletsjer en op de onderliggende vlaktes die door de opkomende zon in een mooie gloed worden gezet. Na nog eens 210 meter klimmen in gemakkelijk terrein, komen we aan op Uhuru Peak 5895m, het ‘dak van Afrika’. Na dit unieke moment start de afdaling naar Kibo Hut 4750m voor eten en drinken. Daarna dalen we verder af naar Horombo Camp 3720m waar we overnachten en waar we nog rustig kunnen nagenieten van het moment waarop Afrika letterlijk aan onze voeten lag. In totaal zullen we vandaag tussen de 11 en 15u wandelen. 

Dag 9: Trekking dag 7: Marangu Gate (2100m)
Na het ontbijt dalen we af via een mooi pad doorheen een woud met tropische vegetatie. We wandelen 10 km, ca 4 à 5u, en dalen 1600 meter. Aan Marangu Gate worden we opgewacht door onze transfer naar Moshi. Hier volgt een feestelijk diner.

Dag 10: Safari Tarangire
We staan vroeg op, verlaten Moshi rond 7u in de ochtend, en rijden ongeveer 3u naar Tarangire National Park, “home of elephants”. De kans is dan ook heel groot dat we hier grote groepen olifanten spotten langsheen de Tarangire rivier. Andere dieren die we hier kunnen spotten zijn ondermeer: luipaarden, leeuwen, giraffen en pythons. Na de safari rijden we door naar onze lodge nabij Ngorongoro Crater. 

Dag 11: Safari Ngorongoro Crater
Ook vandaag beginnen we de dag vroeg. Om 6u in de ochtend start namelijk onze game drive in Ngorongoro Crater. Het is de grootste ingestorte vulkaankegel ter wereld en in de krater leven permanent naar schatting 25.000 grotere zoogdieren zoals: zebra’s, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, en nijlpaarden. Daarmee is dit één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed. De kraterwand schermt het gebied in de krater grotendeels af tegen de migratie van dieren. Na onze safari keren we terug naar ons hotel in Moshi.

Dag 12: Vertrek naar huis 
We worden afgezet aan de luchthaven, checken in en nemen onze internationale vlucht terug naar huis met een rugzak boordevol herinneringen aan de Kilimanjaro beklimming. De volgende ochtend komen we aan in België.

Dag 13: Terug thuis
Deze ochtend komen we aan in België.

Let op: Het gaat hier om een zeer avontuurlijke reis waarbij we afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Wijzigingen in bovenstaand programma zijn dus mogelijk afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.

Kilimanjaro Beklimming

Om jullie slaagkans op het bereiken van de top te verhogen zorgen we voor een voorbereidingsprogramma onder leiding van Stef Maginelle. Dit programma is reeds inbegrepen in de pakketprijs.

Start voorbereidingsprogramma
Het voorbereidingstraject zal starten ca. april 2023   en duurt tot het vertrek naar Kilimanjaro in augustus. Hiervoor werken we samen met Fisiotics (www.fisiotics.be), Frederik Wouterslaan 21 te Kampenhout. Hoogtetest, hypoxietraining en workshop worden uitgevoerd door Stef Maginelle ( beklom ondermeer Everest 8848m, Gasherbrum I 8069m, Gasherbrum II 8035m en Foresummit Broad Peak 8035m  ).

Inhoud

– Workshop: aangezien we goed voorbereid willen vertrekken op deze reis voorzien we een workshop. Tijdens deze workshop krijgt u advies over de voorbereiding & trainingen. Daarnaast gaan we meer praktisch gericht uitleg geven over materiaal, gezondheid & reisinfo.

-Groepstraining: Omdat een groepsgeest in een gezond lichaam past, voorzien we een groepstraining onder vorm van een leuke, maar stevige, wandeling. We houden rekening met de mogelijke corona-maatregelen en zullen daarom de nodige flexibiliteit aan de dag leggen.

– Hoogte-test: omdat we tot op een hoogte van 5895m zullen trekken, is een hoogte-test onmisbaar om de hoogtetraining (hypoxietraining) verder op te baseren.

-Hypoxietraining: Om onze slaagkansen nog te verhogen gaan we ons lichaam voorbereiden op inspanningen op hoogte. Door te trainen met verminderde zuurstof, en zo de condities op hoogte te simuleren, kunnen onze spieren al wennen aan het leveren van energie bij verminderde zuurstof. Op deze manier verkleinen we de nodige acclimatisatieperiode, en verhoogt ook meteen onze slaagkans!

Inclusief
– 1 Workshop & trainingsadvies
– 2 groepstrainingen
– 1 Hoogte test
– 8 Hypoxietrainingen

Optioneel
– Fit-screening: zien welke jouw sterke & zwakkere punten zijn. Deze screening test zowel de cardiovasculaire conditie, de corestability en de spierkracht.
– Individueel trainingsschema
– Voedingsadvies

Hotels & trekking tenten

Voor en na de Kilimanjaro beklimming verblijven we in  comfortabele hotels.  Gedurende de beklimming zelf overnachten we in trekkingtenten. Zowel de hotelkamers als de trekkingtenten zijn op basis van twee personen. Eénpersoonstenten en -kamers zijn mogelijk, mits het betalen van een extra toeslag. 

Gidsen

Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit. De lokale gidsen  waarmee we samenwerken zijn voorzien van de nodige kwalificaties en beschikken over een uitermate goede kennis van het gebied en de vereiste expertise om dit soort beklimmingen/trektochten en expedities te begeleiden.

Verzekeringen

Tot slot vragen wij iedere deelnemer om een reisverzekering af te sluiten voor de volledige periode van de reis. Deze reisverzekering is verplicht!

Verzekering beklimming/trekking (onder 6000m): Een voorbeeld hiervan is de kortlopende reisverzekering bij Allianz of de verzekering van NKBV of KBF. Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn. Indien gewenst adviseren wij jou over  het correct afsluiten van de nodige verzekering.