Balkan summits

tourski & splitboard macedonie

80%
Comfort
80%
Intensiteit
80%
Avontuur

Tourski & Splitboard Macedonië

Op deze reis ga je touren in Noord-Macedonië, een ongerepte Balkan parel. Bovendien blijven we niet op één plaats, maar reizen we rond en touren we, afhankelijk van de sneeuw- en weercondities, op de grens met Kosovo en op de grens met Albanië. Verblijven doen we  afwisselend in aangename hotelletjes en traditionele homestays

Deze reis kan aangepast worden naar gelang het niveau van de groep. Zowel beginnende als gevorderde tourskiërs kunnen zich hier met andere woorden volledig uitleven.

Het gebied

De Balkan is een goed bewaard geheim onder avonturiers die snakken naar verse sneeuw, een totaalervaring en een uniek ongerept gebied. De hoge bergen, het gebrek aan infrastructuur en de aanvoer van dikke pakken sneeuw in combinatie met wonder mooie natuur waar verse lijnen dagelijkse kost zijn, vormen namelijk het ideale recept voor een fantastische tourski ervaring

CIA

Comfort 80%: Je slaapt in gezellige hotels en homestays, voorzien van een beetje extra luxe en comfortabele bedden.

Intensiteit 80%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een goede conditie vereist is. Dit wil zeggen dat je minstens 2x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent.

Avontuur 80%: Vanuit een bepaalde uitvalsbasis, verken je ongerepte gebieden en gebruik je de natuur als jouw speeltuin.

Tourski & Splitboard Macedonië

 • 17/02/2023 – 24/02/2023
 • 10/03/2023 – 17/03/2023
 • min. 6 personen – max 12 personen (*)
 • kleinere- en privé- groepen mogelijk op aanvraag (*)
 • € 1495 per persoon

(*) Gaat pas door vanaf er 6 personen zijn ingeschreven

INDIVIDUEEL/PRIVE

 • PERIODE op aanvraag
 • PRIJS op aanvraag
 • min. 2 personen – max 12 personen 

INCLUSIEF

 • 7 overnachtingen
 • 3 maaltijden / dag
 • Gecertificeerde Engels sprekende lokale gidsen
 • Transport ter plaatse
 • Toegang tot gebied
 • Lawinecursus voor vertrek op 15/01

EXCLUSIEF

 • Vluchten Skopje Macedonië (wel op aanvraag)
 • Reisverzekering met extra off-piste verzekering (mogelijk op aanvraag)
 • Annulatieverzekering (mogelijk op aanvraag)
 • Tourski- en splitboardmateriaal
 • Veiligheidsmateriaal (rugzak met airbag, lawinepieper, sonde en schop)
  • BCA rugzak met airbag, bieper, sonde en schop kan op aanvraag ter plaatse gehuurd worden aan € 50 pp.
 • Ijsbijl
 • Crampons
 • Drank
 • Persoonlijke uitgaven 

Tourski & Splitboard Macedonië

Dag 1: Popova Sapka

Aankomst in Skopje Macedonië en transport naar onze vertrekbasis in Popova Sapka waar we verblijven in het 4-sterrenhotel Scardus voor de start van ons “tourski & splitboard Macedonië” avontuur. Dit skidorp ligt in het Westen van Macedonië, op 1687 meter hoogte, pal in het midden van de oude Shar Mountains, op ongeveer 70 km (anderhalf uur rijden) van de hoofstad Skopje.

Dag 2: Tito’s peak & peak Plat

Vandaag beklimmen we Tito’s peak. Deze berg van 2748 meter vormt de hoogste piek van het Shar gebergte. Met behulp van een snowcat rijden we tot een hoogte van 2550 meter. Vanaf dit punt trekken we verder langsheen de bergkam richting Tito’s peak. Na de klim skiën we naar beneden in een aan het Oosten opengesteld keteldal richting Gorna Leshnica, gelegen op 1800 meter hoogte. Vervolgens trekken we weer omhoog naar de bergkam van Peak Plat om nadien te genieten van een 2e lijn tot op 1600 meter.*

Dag 3: Kobilica Peak

Vroeg ontbijt waarna we 1 uur rijden naar Vejce. Van hieruit vertrekt onze klim tot aan Kobilica peak met een hoogte van 2528 meter. Afhankelijk van de sneeuwcondities dienen we ons skimateriaal 100 verticale hoogtemeters te dragen tot aan de sneeuwlijn vanwaar we beginnen touren tot aan de voet van Kobilica peak. Kobilica is één van de meest schilderachtige bergtoppen van het Shar gebergte en ligt pal op de grens van Macedonië en Kosovo. Het tweede deel van de tocht is steiler en nadert de kam van waar een prachtig zicht op beide landen zich voltrekt. Vervolgens kiezen we onze lijn naar beneden op de Oost of Zuid gerichte bergflank en skiën we tot in het dorp.*

Dag 4: Kepi Bard & Ohrid

Vandaag touren we naar Kepi Bard met een hoogte van 2638 meter. 4×4’s brengen ons tot aan het startpunt op 1450 meter hoogte. Via een prachtig beukenwoud, enkele valleien en bergruggen komen we uiteindelijk uit aan de voet van Kepi Bard of “the white hat peak”. Deze ligt recht tegenover Mt Korab, de hoogste piek in zowel Albanië als Macedonië. Wanneer we aankomen bij de voet van de piek hebben we zicht op een Oostelijk georiënteerde vallei, hopelijk bedekt met een dik pak poedersneeuw voor een onvergetelijke afdaling. Het laatste stuk van de tour is er een kans dat we nood hebben aan crampons om de uiteindelijke piek te bereiken. Van op de top kiezen we de veiligste optie om af te dalen gaande van lange steile stukken tot speelse geulen. Tot slot rijden we naar Ohrid, een door de UNESCO beschermde site van cultureel en natuurlijk erfgoed.*

Dag 5: Rust- of tourdag

Aangekomen in het midden van de reis, genieten we, in overleg met de groep, ofwel van een welverdiend dagje rust op onze tourski Macedonië, ofwel van een volgende tourski dag!*

Dag 6: Magaro Peak

Vandaag touren we naar Magaro peak, met zijn 2254 hoogtemeters is het de hoogste piek in het Galichica national park. Wat deze berg zo bijzonder maakt zijn de twee grootste natuurlijke meren van Macedonië die zich aan weerszijden van de berg bevinden, Prespa lake en Ohrid lake. Hier heb je bij goed weer het gevoel dat je vanop de top recht in zee kan skiën.*

Dag 7: Yablanica

Onze laatste tourski dag brengen we door op Yablanica mountain. Na het ontbijt checken we dus uit en rijden we ongeveer 45 minuten naar het dorp Gorna Belica, het startpunt van de tour. We starten op 1450m hoogte met touren door een prachtig woud waarna we uitkomen op een hoogplateau. Van daar kunnen we kiezen of we verder klimmen naar Chumin Peak, of Black Rock. Beiden iets boven 2200 meter. Chumin Peak biedt een mooie afdaling richting Albanië en enkele korte, stijle geulen. Black Rock, de hoogste piek van de twee, biedt een zalige bowl om in te skiën met opnieuw een mooi zicht op Ohrid Lake en enkele bergketens gelegen in Albanië.*

Dag 8: Naar huis

We checken uit en vervolgens worden jullie afgezet op de luchthaven in Skopje. Jullie vliegen dan terug met een rugzak vol herinneringen aan tourski & splitboard Macedonië.

*Bovenstaand programma is afhankelijk van de sneeuwcondities, weersomstandigheden en het niveau van de groep. Hierdoor kan het daadwerkelijk programma afwijken van het bovenstaande. Hoe dan ook zorgen we ervoor dat je een onvergetelijke reis zal beleven.

Tourski & Splitboard Macedonië

4* Scardus Hotel

De eerste 2 nachten verblijven we in het zeer verzorgde 4-sterren hotel “Scardus”, voorzien van een bar, restaurant, Wi-Fi, opslag voor ski- en snowboardmateriaal en spa center voorzien van zwembad, sauna en turks stoombad waartoe jullie gratis toegang hebben. 

3* Hotels en homestay

Daarnaast verblijven we ondermeer in Hotel Riviera aan de oevers van het meer van Ohrid. Het hotel ligt vlakbij de oude stad en biedt een schilderachtig uitzicht op het meer, de oude stad en het beroemde fort Samoil, in een 3* hotel in Mavrovo National Park en tot slot brengen we ook 1 nacht door in een rustiek hotel in huiselijke sfeer. 

Alle verblijfplaatsen zijn uiteraard afhankelijk van het programma dat gebaseerd wordt op de sneeuwcondities, weersomstandigheden en het niveau van de groep. Hierdoor kunnen verblijfplaatsen afwijken van het bovenstaande. Hoe dan ook werken we steeds met mooi, comfortabele accommodatie soortgelijk aan wat hierboven beschreven wordt.

Gidsen

Veiligheid is onze nummer 1 prioriteit. De gidsen waarmee we samenwerken wonen en leven in Macedonië en hebben minimum 6 tot 10 jaar ervaring als berggids, beschikken over de nodige lokale en internationale certificaties, nemen op regelmatige basis deel aan veiligheidscursussen en zijn doorwinterde freeriders & tourskiërs. Iedere groep zal begeleid worden door 2 gidsen. De ene gids trekt de kop terwijl de andere achteraan blijft. Op deze manier behouden we een overzicht over de volledige groep.

Veiligheidsmateriaal

Wij vragen iedere deelnemer om zelf veiligheidsmateriaal zoals een rugzak met airbag, lawine pieper, schop en sonde te voorzien. Een airbag is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Evenals een helm. Veiligheidsmateriaal kan eventueel op aanvraag bijgeboekt worden. 

Verzekeringen

Tot slot vragen wij van iedere deelnemer een bewijs van afsluiting van een reisverzekering specifiek gericht op off-piste skiën- en snowboarden voor de volledige periode van de reis. Een voorbeeld hiervan is de kortlopende reisverzekering met wintersport-/bijzondere wintersportdekking bij Allianz of KBF. Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn! Indien gewenst helpen wij jou bij het vinden van een correcte verzekering.

Lawinecursus

Ieder jaar organiseren wij een gratis en verplichte lawinecursus voor al onze deelnemers aan de winterreizen. Deze cursus bestaat uit 2u theorie en 2u praktijk. Dit om er voor te zorgen dat iedereen beschikt over de basiskennis inzake lawine safety.