Expeditie

Cholatse

60%
Comfort
100%
Intensiteit
100%
Avontuur

Cholatse Expeditie

Cholatse Expeditie is een reis waarbij je Cholatse, een relatief onbekende berg gelegen in Sagarmatha National Park (Nepal), zal beklimmen. Sagarmatha ligt tussen de vallei van de prachtige Gokyo meren die toegang verleent tot de 6de hoogste berg Cho Oyu (8201m), en de vallei die naar de hoogste berg op aarde leidt, zijnde Mount Everest (8848m). Deze expeditie bestaat uit een trekking van 5 dagen naar het basiskamp Cholatse. Van daaruit zullen er 2 hoogte kampen worden geplaatst door de expeditieleden. Je zal via de zuidwestelijke route klimmen, wat relatief de veiligste commerciële route is. Op de moeilijkste stukken zal een vast touw worden geplaatst door het Nepalees fixingteam. Daartussen zal de route gemarkeerd worden en kunnen deelnemers zich vrij of aangelijnd in groep verplaatsen.

Op papier valt Cholatse onder de “trekking-peaks” maar als je deze imposante reus van dichterbij bekijkt, ben je snel onder de indruk van zijn ijsval, steile sneeuwflanken en luchtige passages over zijn graat.​ Terwijl duizenden mensen zich een weg banen naar de top van 6000’ers zoals Merapeak, Lobuche en Islandpeak, zijn er maar een hand vol avonturiers die de flanken van Cholatse betreden.  Sinds de eerste beklimming in 1982 stonden er nog maar 59 buitenlandse klimmers op zijn 6440m hoge top. Ben je dus opzoek naar een uniek avontuur, grensverleggend en ver weg van de massa? Dan heeft deze expeditie alles wat je zoekt!​

Belangrijk! De expeditieleden dienen al enige ervaring te hebben met alpien terrein en gemotiveerd te zijn om ervaring en kennis verder op te bouwen zodat ze niet-gegidst kunnen klimmen. Je klimt dus volledig zelfstandig, op eigen verantwoordelijkheid, en ZONDER gids!

 • Ervaring: minstens PD zelfstandig of AD gegidst. Indien de deelnemers gedurende het lopende jaar deze ervaring opbouwen, kunnen zij eveneens deelnemen.
 • Conditie: heel goede basisconditie is noodzakelijk.

Voorbereidingsprogramma

In het reispakket zit een voorbereidingsprogramma dat wordt verzorgd door Fisiotics. Gedurende 6 maanden zullen jullie zich individueel en in groep fysiek voorbereiden voor deze uitdaging. Jullie zullen ook de nodige kennis opfrissen via praktische workshops. Zie tab “voorbereiding” voor meer info.

CIA

Comfort 60%: Je slaapt doorgaans in trekkingtenten, weg van de buitenwereld. Je gaat maw volledig off grid.

Intensiteit 100%: Je neemt deel aan een actieve reis waarvoor een heel goede conditie vereist is. Dit wil zeggen dat je minstens 2x per week gaat sporten en doorgaans actief bezig bent. De lage graad aan comfort en de factor hoogte zorgen er voor dat deze reis intens is. 

Avontuur 100%: Je trekt rond in de ongerepte wildernis, en beklimt zelfstandig een uitdagende zesduizender.

Cholatse Expeditie

 • 28/10/2023 – 20/11/2023 
 • € 6495 per persoon
 • Minimum 6 en maximum 8 personen(*)

(*) Expeditie gaat pas door vanaf er minimum 6 personen zijn ingeschreven. 

INCLUSIEF

 • Voorbereidingstraject bij FISIOTICS
 • 3 nachten Hotel 4* Kathmandu
  • Bed and Breakfast
 • Trekking Lodges
  • Vol Pension
 • Basecamp facilities / personal tent / dining tent / staff / 3x meal
 • High altitude tent / gas / stove
 • Fixing team / fixed rope/gear
 • Transport luchthaven ter plaatse / hotel
 • Binnenlandse vluchten KTM – Lukla – KTM
 • Climbing permit
 • 40 kg bagage dragers

EXCLUSIEF

 • Internationale vluchten heen- en terug (wel op aanvraag)
 • Persoonlijk klim- en slaapmateriaal (kan gehuurd worden)
 • Lunch en diner in Kathmandu
 • Begeleiders van The Wildlinger
 • Gidsen en/of sherpa’s
 • Visum (ca. 50 euro)
 • Reisverzekering  +6000m redding/repatriëring + ziektezorg  (Verplicht! zie tab “veiligheid”)
 • Annulatieverzekering (aangeraden)
 • Persoonlijke uitgaven
 • Fooi
 • High altitude food / snacks expeditie

OPTIONEEL

 • Trainingsweekend
 • Heli transport

Cholatse Expeditie

Dag 1 & 2: Vlucht

Jullie nemen een internationale vlucht Brussel – Kathmandu. Na aankomst de volgende dag volgt een briefing van onze lokale partner en gear check in Kathmandu.*

Dag 3: Lukla en trekking dag 1

Vlucht met vliegtuig Ramechap naar Lukla, trekking to Phakding 2880m.*

Dag 4: trekking dag 2

Trek naar Namche 3440m (4 hours).*

Dag 5: Trekking dag 3

Trek naar Dole 4100 m (6 hours).*

Dag 6: Trekking dag 4

Trek naar Machhermo 4410m ( 3hours).*

Dag 7: Trekking dag 5

Trek naar Base Camp Cholatse 5000m (3 – 4 hours).*

Dag 8: Rustdag

Rustdag Base Camp Cholatse.*

Dag 9 – 18: Beklimming Cholatse

Deze dagen gebruiken we om Cholatse te beklimmen.*

Dag 19: Trekking dag 6

Trek naar Dole.*

Dag 20: Trekking dag 7

Trek naar Namche.*

Dag 21: Trekking dag 8

Trek naar Lukla.*

Dag 22 & 23: Kathmandu

Jullie nemen een binnenlandse vlucht terug naar Kathmandu. Hier hebben jullie nog een extra dag de tijd om te bekomen van deze prachtige expeditie.*

Dag 24: Vertrek

Met een rugzak boordevol herinneringen aan Cholatse Expeditie nemen jullie een internationale vlucht terug naar huis.*

OPTIE : Er is een mogelijkheid om de binnenlandse vluchten van en naar Lukla te vervangen door Heli transport. Meer info kan hierover aangevraagd worden.

*Let op: Het gaat hier om een zeer avontuurlijke reis waarbij jullie afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, algemene condities en conditie van de groep. Wijzigingen in bovenstaand programma zijn dus mogelijk afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.

Waarschuwing: Dit is een High Alpine beklimming. Deelnemers dienen zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren en worden NIET persoonlijk gegidst.

Cholatse Expeditie

Gedurende 6 maanden zullen jullie zich individueel en in groep fysiek voorbereiden voor deze uitdaging. Jullie zullen ook de nodige kennis opfrissen via praktische workshops. 

Start voorbereidingsprogramma
Het voorbereidingstraject zal starten 1 april 2023   en duurt tot het vertrek naar Nepal in oktober. Hiervoor werken we samen met Fisiotics (www.fisiotics.be), Frederik Wouterslaan 21 te Kampenhout. Training en screening worden uitgevoerd door Stef Maginelle ( beklom ondermeer Everest 8848m, Gasherbrum I 8069m en Gasherbrum II 8035m ).

Inhoud

– Fit-screening & inspanningstest: alles begint met de Fit-screening en inspanningstest om te zien welke de sterke & de zwakkere punten zijn van elke deelnemer. Deze screening test zowel de cardiovasculaire conditie, de corestability en de spierkracht.

– Workshops: aangezien we goed voorbereid willen vertrekken op deze reis voorzien we 2 workshops. Tijdens de workshops krijgt u advies over de voorbereiding & trainingen en gaan we meer praktisch gericht uitleg geven over materiaal, gezondheid & reisinfo.

– Groepstraining: Omdat een groepsgeest in een gezond lichaam past, voorzien we maandelijks een groepstraining aangepast aan het beoogde doel. 

– Hypoxietraining: Om onze slaagkansen nog te verhogen gaan we ons lichaam voorbereiden op inspanningen op hoogte. Door te trainen met verminderde zuurstof, en zo de condities op hoogte te simuleren, kunnen onze spieren al wennen aan het leveren van energie bij verminderde zuurstof. Op deze manier verkleinen we de nodige acclimatisatieperiode, en verhoogt ook meteen onze slaagkans!

Inclusief
– FIT screening & inspanningstest
– Trainingsadvies
– 2 workshops
– 4 groepstrainingen
– Hypoxietraining

Optioneel
– Individueel trainingsschema
– Voedingsadvies
– Trainingsweekend*

*OPTIONEEL TRAININGSWEEKEND

Voor diegene die de theorie graag omzetten in de praktijk is er een mogelijkheid om deel te nemen aan een trainingsweekend in de Alpen – plaats te bepalen – periode 15-16-17 sep 2023

Cholatse Expeditie

Hotels, Lodges & expeditietenten

In Kathmandu verblijven jullie in comfortabele hotels.  Gedurende de trekking  overnachten jullie in trekkinglodges en gedurende de expeditie in expeditietenten. Zowel de hotelkamers als de trekkinglodges als de expeditietenten zijn op basis van twee personen. 

Cholatse Expeditie

Veiligheid

De Nepalese organisatie Sevensummittreks zorgt voor de permit/transport/accommodatie en de faciliteiten tijdens het verblijf in Nepal. Het fixingteam bestaat uit vier sherpa’s die zullen instaan voor het beveiligen en het fixen van de route.

Deelnemers dienen zich bewust te zijn van de mogelijke gevaren en worden NIET persoonlijk gegidst.

Nodige ervaring om te mogen deelnemen: minstens PD zelfstandig of AD gegidst. Indien de deelnemers gedurende het lopende jaar deze ervaring opbouwen, kunnen zij eveneens deelnemen.

Verzekeringen

Tot slot vragen wij iedere deelnemer om een reisverzekering af te sluiten voor de volledige periode van de reis. Deze reisverzekering is verplicht!

Verzekering trekking (boven 6000m!): Bel en mail vooraf met je verzekeraar, leg uit wat je gaat doen en zorg dat je goed weet wat allemaal gedekt is en wat de uitzonderingen zijn. Indien gewenst adviseren wij jou over  het correct afsluiten van de nodige verzekering.